Tibetanske vaje so vrelec mladosti

Knjiga Petra Kelderja je človeštvu razkrila skrivnost "vrelca mladosti", ki jo je tisočletja hranil tibetanski samostan v odročnem delu Himalaje.

Naslovna slika za prispevek Tibetanske vaje so vrelec mladosti
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Pet vaj ali tibetanskih obredov spodbudi pretok življenske energije skozi telo in nam pomaga, da se že po kratkem času počutimo kot prerojeni. Iz tibetanskega samostana prihaja ključ do skrivnosti pomlajevanja: pet vaj s posebno močjo nam vrne mladostno energijo in zdravje.

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

tibetanske-vaje-pomlajevanjaTibetanske vaje pomlajevanja nam vračajo vitalnost in življenjsko energijo, naše telo pa postaja vse bolj zdravo in elastično in se sčasoma znebi nepotrebnih snovi. Te vaje lahko pomagajo vsakomur, ki jih izvaja redno, da se bo počutil veliko mlajšega in zdravega in bo tak tudi videti.
Nekaj takšnega vadimo tudi mi, vendar veliko bolj počasi:

Kdaj vaje izvajamo?
Vaje izvajamo (najbolje) zjutraj, ko je naše telo na najnižji točki dejavnosti, brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično. Vsako stopnjo vaje izvajajmo samo do točke, ko postane neprijetno. Dihajmo globoko, s celimi prsmi, v enakomernem ritmu. Vaditi moramo redno, če se da, na tešče, ali pa pred tem popijemo kozarec (mlačne) vode.

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

tibetanska-vaja-1Poslušajte svoje telo in število izvajanj uskladite s svojimi sposobnostmi. Prvi teden izvajajte vsako vajo trikrat, drugi teden petkrat in tako naprej do enaindvajsetkrat (če vam ustreza, lahko več tednov vadite po 5x ali 7x ali 9x).

Vaje izvajamo v naslednjem zaporedju:
1. S prvo vajo pospešimo pretok energije v telesu. Stojimo sproščeno in umirjeno, roke iztegnemo v odročenju, prsti so skupaj, stopala pa v širini ramen. Zavrtimo se v smeri urinega kazalca. Ne vrtite se v nasprotni smeri in ne pretiravajte z vrtenjem.

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

tibetanska-vaja-22. Ležimo na hrbtu na ravni in trdi podlagi.

Dlani položimo poleg nog na tla. Vdihnemo, hkrati dvignemo noge (če vam ne gre takoj z iztegnjenimi nogami, jih pokrčite v kolenu) in glavo čimbolj približamo prsim.

Zadržimo dih, nato pa glavo in noge med izdihom počasi spuščamo.

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

tibetanska-vaja-33. Sedimo na petah ali klečimo na tleh s spodvitimi prsti na nogah, hrbtenica je vzravnana, dlani pa položimo na ritnici.

Med vdihom počasi potiskamo glavo in vrat kolikor mogoče nazaj, boke oz. medenico pa z rokami potiskamo naprej, in zadržimo dih.

Med izdihom počasi položimo glavo na prsi.

4. Sedimo na tleh, stopala so v širini bokov, dlani na tleh ob stegnih, glava pa na prsih.

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

tibetanska-vaja-4
Vdihnemo in hkrati dvignemo telo naprej in gor, glavo potisnemo močno nazaj in napravimo most. Za trenutek zadržimo dih, potem pa se, med izdihom, usedemo v prvotni položaj.

5. Telo je v loku naslonjeno na iztegnjene roke in spodvite prste na nogah.

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

tibetanska-vaja-5Kolena v zraku. Med vdihom se opremo na roke in noge, visoko dvignemo medenico, naslonimo glavo na prsi in zadržimo dih (položaj STREŠICE). Med izdihom se spustimo in glavo potisnemo čimbolj navzgor in nazaj.

Po zaključku vaj lahko naredite še kakšno jogisko vajo ali pa se vsaj za nekaj minut ulezite na tla in se popolnoma sprostite. Če boste redno vadili vsaj mesec dni in začeli tudi na druge načine skrbeti za svoje telo, boste kmalu opazili prve spremembe na telesu. Začeli boste izgubljati odvečno težo, telo bo dobivalo skladnejšo obliko, počutili se boste prenovljeni in okrepljeni.

Opozorilo:
Zgodi se, da se med vajami lahko počutite oslabljeni (šibki), vam je slabo, dobite vrtoglavico, povečan pritisk v glavo in očeh, in podobno. Običajno so to le znaki, da se je nekaj v vas zganilo; kar občutite je le povečan pretok moči/energije, ki je telo ni vajeno, zato reagira. V takih primerih opravljajte vaje počasi, več mesecev samo po 3 ponovitve, pred vajami in po njih se tuširajte z izmenično hladno/toplo vodo (ne mrzlo/vroče – prevelik šok za telo!) in pred vajami ne jejte. Vztrajajte.
V primeru, da pride že takoj do zelo slabega počutja, bolečin ali bolezenskih znakov, z vajami nemudoma prenehajte.
YouTube Preview Image

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

naslovtibetPriporočilo:
- pred vajami lahko spijete 2-3dcl mlačne čiste vode, v katero po želji dodate sok polovice limone in pol žličke naravne soli (ne kuhinjske!). Odlično za jutranje razstrupljanje telesa! Po opravljenih vajah ne pijte kave ali čaja, saj ima že samo zaporedje odličen (in najbolj naraven) poživitveni učinek.
- pred vajami (in/ali po vajah) skočite na hitro pod tuš, izmenjujte hladno-toplo vodo, z brisačo se “sfrotirate” in hop v lahkotna/športna oblačila naredit 5 vaj.
- vadite bosi
- po opravljenih vajah se, če le imate čas, sproščajte v položaju “trupla”; leže na hrbtu, sproščene roke in noge (malo narazen), dlani obrnjene navzgor, oči zaprte, obraz-vrat-ramena povsem sproščena. Dihajte skozi nos in se popolnoma sprostite.

“Jogo lahko vadite v Ljubljani za Bežigradom, urnik in cenik za leto 2009/2010 si oglejte na spletni strani Joge za poslovneže >>

powered by WordPress Multibox Plugin v1.3.5

joga-za-poslovneze

NATISNI / POŠLJI / POVEJ NAPREJ:  Izberi servis

SORODNI ČLANKI
    Jogijska anatomija Uporabljaj, sicer boš izgubil Joga in stres Kaj je joga? Čakre Kako »ubiti« pomladno utrujenost?